Sümela Manastırı - Gezi ve seyahat
e
sv

Sümela Manastırı

avatar

Günay Duğan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sümela Manastırı, Trabzon ili Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın sarp kayalıklardan oluşan yamacına inşa edilmiş muazzam manzaraya ve tarihi güzelliğe sahip yapısıdır. Vadiden 300 metre yukarıda bulunan manastır, deniz seviyesinden de 1150 metre yükseklikte bulunmaktadır. Vadiden bakıldığında dağa yapışmış gibi görünen Manastırın tam ismi Panagia Sumela (Sümela Meryem’i) veya Theotokos Sumela’dır. Ancak bazı kesimlerde Meryem Ana ismiyle de bilinmektedir. Manastır Rum Ortodoks’lara ait olarak bilinmekle birlikte UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde de geçmektedir.

Sümela Manastırı eski dönemlere keşiş yetiştiren bir okul olarak kullanılmaktaymış. Kutsal kabul edilen bir ikonayı da bünyesinde barındırmaktadır. Adının Yunanca bir kelime olan melas yani Türkçe karşılığıyla siyah anlamına gelen kelimeden türediği düşünülüyor. Manastırın inşa edildiğini belirttiğimiz Karadağ’ın eski adı da Mela’dır.

Sümela Manastırı’nda Restorasyon Sonrası Keşifler

Eski dönemlerde bölgedeki Rum halkının hac yeri olan Sümela Manastırı, günümüzde hala yüz binlerce Rum’u hac görevi için ağırlamaya devam ediyor. Günümüzde restorasyon çalışmalarının ardından Rum hacıların yanı sıra birçok bireyin de merakla gittiği önemli mekanlar arasına girdi. 2015 yılı Eylül ayında 3,5 yıl kadar süren restorasyon sonrası öncesinde gezilemeyen su kemeri, Çile Odası, Gözetleme Şapeli gibi bazı alanlar ortaya çıkarıldı. Ayrıca Cennet ve Cehennem, Ölüm ve Yaşam tasviri içeren fresklerin olduğu gizli geçitler de düzenlendi ve kullanıma sunuldu.

Sümela Manastırı’nın Kuruluşundaki Mucize

Anlatılanlara göre Bizans İmparatorluğu I. Theodosius döneminde (375-395) Atina’dan Sümela’ya gelen rahipler Barnabas ve Sophronius tarafından kurulduğu düşünülen manastırın kurulmasında meleklerin de parmağı olduğu çeşitli anlatılarda geçer. Bu konu hakkında bölgede pek çok efsane bulunmaktadır. Havarilerden Aziz Lukas’ın yaptığı iddia edilen Panagia Soumela adlı ikona meleklerce kilisenin bulunduğu yere getirilir. Meryem Ana da Barnabas ve Sophroniun’un rüyasına girerek bu ikonanın bulunduğu, meleklerce götürüldüğü yeri bildirmiş. O evrede birbirlerinden habersiz olan bu keşişler gördükleri rüyaya istinaden bölgeye gelmişler. Trabzon’da karşılaşan keşişler rüyalarında aldıkları bilgilere göre ikonayı bularak Sümela Manastırı’nı şu an bulunduğu bölgeye inşa etmişler.

Son olarak belirtmek isteriz ki Karadeniz ve doğal olarak Trabzon Osmanlı tarafından alındıktan sonra Sümela Manastırı’nın bütün hakları korunmuş, özellikle fresklerin bozulması ve tahrip edilmesi çeşitli padişahlar döneminde de yasaklanmıştır.

                                                                                                                              Yazar: Eda ÖZCAN

Sıradaki içerik:

Sümela Manastırı