Şirince / İzmir - Gezi ve seyahat
e
sv

Şirince / İzmir

Şirince / İzmir
avatar

Gezenti

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Şirince / İzmir Türkiye’nin doğal ve müthiş güzel yerlerinden denilince akla gelen ilk yerlerden biri de Şirince ile listemize başlıyoruz. Zeytin ağaçlarının şahaneliği, mandalina ağaçlarının mis kokusunun harmanlandığı bir yolu takip ederek ulaşılan köy, eski Rum evleri ve şarap yapılan üzümlerin büyüleyici kokusu. İzmir’in Selçuk ilçesinde bir dağ köyü olan Şirince şüphesiz Türkiye’nin en estetik köylerinden. Aslına bakarsanız köy demeye dilim de gitmiyor bir yandan. Orada yaşayan bir tanıdığımızın söylediği gibi daha çok bir film setine benzeyen suni bir yanı da var.

Güzel Şirince

Esnafın çoğu dışarıdan gelmiştir, çok  eskiden ailelerin oturduğu taş konaklar ve çoğunlukla butik otel ya da restoran,kafe olmuş, köylülerin tezgâhındaki yöresel mahsullerin çoğu kendi üretimi bile değil. Tarihinin Milattan Önce 5. yüzyıla kadar dayandığı bu masalsı köy zamanında varlıklı ailelerin yaşadığı bir yermiş. Bu insanlar Şirince’yi öylesine seviyorlarmış ki keşfedilip kalabalıklaşmasın diye bu güzelliği dillere destan köye Çirkince demişler. 1924’te gerçekleşen mübadeleden sonra köydeki Rumların yerini Selanik göçmeni Türkler almış. İzmir valisi köyü ziyaret ettiğinde köyün güzelliğinden o kadar etkilenmiş ki bu köye Çirkince demenin haksızlık olacağını düşünüp köyün adını Şirince olarak değiştirmiş.

Şirince / İzmir Özellikleri

sirince

Şirince / İzmir

Şirince / İzmir Özellikleri 1995 yılı ise Şirince için adeta bir dönüm noktası. Ünlü yazarlarımızdan Sevan Nişanyan 1995 yılında  eşiyle birlikte Şirince’ye yerleştikten sonra Şirince Köyü’nün herşeyi de usul usul değişmeye başlamış. Köydeki eski Rum evlerini yavaş yavaş restore eden yazar bu hamlesiyle Şirince’yi ülkemizin cazibe merkezlerinden biri haline getirmiş. Bugün  Şirince ülkemizdeki ve İzmir’deki diğer köylerden çok farklı bir konumda. Şirince Sokakları Köydeki kendine has sokaklar, kaldırımlar sizi birkaç yüzyıl öncesinde bir yolculuğa çıkarıyor. Sokakları adımladıkça sanki  farklı bir zaman diliminde yürüyorsunuz. Bu sırada sanki fonda ud ve kanun taksimi çalıyor gibi hissediyorsunuz.

Nostaljinin doruklarda olduğu Şirince sokaklarındaki her bir taş farklı bir hikâyeyi fısıldıyor. Birine kulak verdiğinizde evinden ayrılmak istemeyen küçük bir Rum kızının hıçkırıklarını, gözyaşlarını duyuyorsunuz. Kulağınızı bir diğerine çevirdiğinizde Selanik-Şirince arasında yitip giden bir sevdadan kalan mektupların en acıklı satırlarını okuyorsunuz. Kendinizi bu büyüden kurtarabilirseniz Şirince sokaklarında kadrajınıza enfes kareler düşüyor. Fotoğraf makinenizin deklanşörüne taşların, duvarların hikâyelerini hissederek bastığınızda ise çektiğiniz fotoğraflar kâğıttan akıp adeta canlanıyor.

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Şirince / İzmir