Pierre Loti Tepesi - Gezi ve seyahat
e
sv

Pierre Loti Tepesi

Pierre Loti Tepesi
avatar

Gezenti

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Pierre Loti Tepesi

Haliç kıyısında Eyüp semtinde, Eyüp Sultan Camii’nin hemen yanındaki tepelik alanda bulunan Pierre Loti Kahvesi ve Tepesi, İstanbul’da hem yerli ve hem de yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden birisi konumunda. Açık hava kafe alanında harika Haliç manzarasına nazır Türk Kahvesi veya çayınızı yudumlamak, bol bol fotoğraf çektirmek ve seyir terasındaki dürbün ile manzaranın keyfini daha yakından çıkarmak buraya gelenler bir rüyada gibidirler. Alanda bir butik otel, altı adet konak, bir restoran ve bir de kafe bulunuyor.

19. yüzyılda İstanbul’a gelen hemen bütün yabancıların ve seyyahların da uğrak yeri olan Pierre Loti’nin etrafında birçok tarihî yapı bulunmaktadır. 1813 yılında tarihlenen, iki kitabeli ahşap Kaşgari Tekkesi bunlardan biridir. Yine tesisin girişindeki üç yol ağzında, önünde Farsça yazılmış beyaz yuvarlak bir mezar taşı bulunan yapı da, Çolak Hasan Tekkesi’dir. Tekke’nin sırasındaki tarihi bina ise bir Sıbyan Mektebi’dir.

Pierre Loti Şair Tepesi

pierre loti hill3
Pierre Loti Tepesi

14.Ocak.1850 / 10.Haziran.1923 – Yakın dönem Fransız Edebiyatı’nın önemli yazarlarından biri olan Pierre Loti istanbul yakın tarihinde de yer alan bir yazardır. 1850 yılında Fransa’nın Rochefort Kenti’nde Protestan bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri’ne girdi. Denizcilik eğitimini tamamladıktan sonra 1881’de yüzbaşı oldu ve ilerleyen yıllarda da terfi ederek albaylığa kadar yükseldi. Ortadoğu ve Uzakdoğu’da bulundu. Bir deniz subayı olarak romanlarında konu ettiği yabancı kültürünü pek çok yer gezerek tanıma fırsatını buldu. Bu yolculuklarında edindiği deneyimlerini ve gözlemlerini daha sonra kitaplarına yansıttı.

Rüya Gibi Bir Tepe

pierre loti tepesi genel bilgiler
Pierre Loti Tepesi

 Osmanlı tarihi yazarı da olan İdris-i Bitlisi tarafından yaptırılan Mekteb’in hemen önünde ve tesis alanının içinde ise, 1589 yılında vefat eden “İskender Dede” ismindeki bir Mevlevi’nin kabri bulunmaktadır. İskender Dede’nin ön tarafındaki üç kuyudan biri ise, meşhur Dilek (veya niyet) Kuyusu’dur. Bu kuyuyla ilgili Evliya Çelebi Seyahatnamesinde; “Kuyuya bakanların gönüllerinden geçirdikleri isteklerini kuyunun içinde gördüklerini” yazar. Kabrin üst tarafında ise Saray “Atçıbaşısı Mirahur-Tuğ General Ali Ağa ve Ailesinin kabirleri bulunmaktadır. Ayrıca Bizans döneminde inşa edildiği sanılan, Osmanlı döneminde de kullanılan “Sarnıç”, Tesisin orta yerinde varlığını korumaktadır.

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Pierre Loti Tepesi