Medeniyetler Beşiği Diyarbakır - Gezi ve seyahat
e
sv

Medeniyetler Beşiği Diyarbakır

avatar

Günay Duğan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Medeniyetler Başkenti Diyarbakır

Diyarbakır doğunun parisi diye de anılan büyükşehir olan güzel kentlerimizden birisi. Gezi listemde heyecanla beklediğim kentlerden birisi. Şehrin ismi çok değişiklik göstermemiştir. Diyarbekir’den Diyarbakır’a dönüşmüştür.

O kadar fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır ki Medeniyetler Beşiği diye anılmaktadır. Birçok kültüre ev sahipliği yapan her şehir gibi Diyarbakır’da içerisinde birçok etnik kültür barındırır. Ermeni’sinden Arap’ına Kürt, Zaza, Türk ve daha sayamadığımız birçok etnik kökene ev sahipliği yapmaktadır.

Kültürleri bir arada bulundurunca ortaya müthiş harman bir kültür çıkıyor. Bu da kentin her tarafına sirayet etmiş durumda kiliselerden camilere hepsinde bu kültür karışımının izlerini görüyorsunuz tarihi Ulu Cami, on gözlü köprü, Hevsel Bahçeleri bu güzelliklerden sadece birkaçı.

Bunun yanında dillere destan olmuş Diyarbakır kalesi, Çin’de bulunan Çin Seddinden sonra en uzun sura sahip yerdir. Diyarbakır Kalesi bulunduğu bölge itibariyle Avrupa tarafından gelen saldırıların ilk karşılandığı yer olması sebebiyle oldukça kuvvetli bir kale olarak hazırlanmış. Surlardaki heybeti görünce bu kalenin ne kadar zor fethedileceği geliyor doğrudan aklımıza.

Sur içine doğru yolculuğa çıktımızda yolun hemen sağında on gözlü köprü gözümüze çarpıyor. Eskiden inşa edilen köprülere muazzam bir örnek olarak orada duruyor. Biraz ileride Hevsel Bahçelerini yine sağ tarafımızda görüyoruz. Hemen bu sırada sol tarafımızda da surlar başlıyor. Kendimizi bu mükemmel güzelliklerin arasında kaybederken sur içine varıyoruz.

Diyarbakır Sur İçi

Sur içi çoğu iş yeri ya da müze olarak kullanılan taş konaklarıyla ünlü. Bu konakları önemli kılan şey yapımında kullanılan bazalt taşıdır. Magmanın hızla soğumasından ortaya çıkan bu taşlar hayli sağlam ve kendine has bir renge sahipler. Sur içinin dar sokaklarını gezerken bütün evlerde bu taşları görüyorsunuz.

Ayrıca Sur içini çepeçevre saran ve Dünya’nın 2. Uzun surları olan Diyarbakır kalesinin surları da yıllarca bu şehri korumuş ve gururla ayakta, karşımızda duruyor. İnsan bakınca yüzyıllardır onlarca savaş gördükten sonra nasıl bu kadar sağlam şekilde ayakta kaldıklarına şaşırıyor ama burada olmaları bize tarihin tozlu sayfalarında anlatılanları canlı canlı yaşatıyor olmalarından kaynaklı iyi ki de ayakta kalmışlar dedirtiyor.

                                                                                                                                              Yazar: Eda ÖZCAN

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Medeniyetler Beşiği Diyarbakır