Kapadokya - Gezi ve seyahat
e
sv

Kapadokya

avatar

Günay Duğan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kapadokya

1985 yılından beri Kapadokya UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Ayrıca Times gazetesinin yayımladığı Dünya’nın Yeni 25 Harikası listesinin de 5. sırasında yerini almış durumda.

Kapadokya birçok unsuru aynı anda bünyesinde barındırmayı başaran nadir yerlerden biri. Doğası, tarihi özellikleri ve tarihi ile bütünleşen efsaneleri, sanatsal yapısı ile kendine hayran bırakırken aynı zamanda spor, romantizm ve eğlence amacıyla da birçok aktivite bulabileceğiniz eşsiz güzellikte bir yer. Dağların içerisine oyulmuş evler, kiliseler, dondurucular ve daha birçok gizemli mekan sizleri mistik bir dünyanın da içerisine çekiyor. Öyle ki birçok mekanda açıklanamaz ilginç özelliklerle karşılaşıyorsunuz. Yazın oldukça sıcak havalarda dışarıda durmanız mümkün değilken bu mekanların içlerini ferahlayarak hatta bazen üşüyerek günün en sıcak zamanında bile gezebiliyorsunuz.

Kapadokya Nerede?

Kapadokya adıyla anılan bölüm aslında birçok ilin ve ilçenin içerisinde yer aldığı zengin ve ilginç birçok kültürel öge ile karşılaşabildiğiniz büyük bir alanın adıdır. Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri’yi de içerisine alan bu bölgenin genel adıdır Kapadokya. 60 milyon yıl kadar önce volkanik yapıya sahip olan bölgedeki arazinin yağmur suları ve rüzgarla zaman içerisinde şekillenmesi ile oluşmuş bir bölge olmasına rağmen, yani doğal oluşum bulunmasına rağmen, bu doğal yapıların içerisinin insan eliyle şekillendirilmiş olması bölgeye asıl mistik kimliğini kazandırıyor.

Uzun bir geçmişe sahip olan bu bölge birçok farklı kültüre de ev sahipliği yapmıştır ki insanlara ait izler Paleolitik döneme kadar gidiyor. Bölgede bulunan özellikle yeraltı şehirlerinin Hristiyanlığın yasal kabul edildiği dönemlerde oluştuğu düşünülüyor.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Kapadokya bölgesinde birden fazla yeraltı şehri bulunuyor. Bu şehirlere girişte klostrofobik iseniz biraz zorlanacağınızı söylememiz gerekiyor. Işıklandırması yapılmış olan giriş ve iç yollar oldukça dar. Bazı noktalarda eğilerek yürümeniz gerekebiliyor. Ancak odalar oldukça geniş. Filmlerde görebileceğiniz yuvarlak kayaların döndürülerek ilerletilmesiyle kapatılan ya da açılan alanları burada da görebileceksiniz. Kocaman yontulmuş kaya kapıların ilginizi çekeceğine eminiz. Şehrin içerisinde ahırlar, mezarlar, kiliseler gibi birçok yapı da var.

Saç Müzesi

Kapadokya bölgesinde bulunan Saç Müzesi, Guinnes Rekorlar Kitabı’nda 6. sırada yer alıyor. Kategorisi ise dünyanın en garip müzeleri kategorisi. Çömlekçiler çarşısında bulunan bu müzeye mutlaka gitmeli ve siz de müzeye dahil olmalısınız. Müze kat kat ve yine oyma bir mekan. İçerisinde milyonlarda saç bulunuyor. Her saçın sahibi saçını bırakırken isim ve adres bilgilerini, telefon numarasını ve varsa fotoğrafını bırakıyor. O bölgeye gelip saç bırakmış hemen herkesi böylece tanımış da oluyorsunuz. Yılda 2 kez bu saçlar arasında çekiliş yapılıyor. Eğer iletişim bilgileriniz doğru ise çekilişten tatil hediyesi kazanabiliyor ve bu eşsiz güzelliğin tadını çıkartmak için tekrar gelebiliyorsunuz.

                                                                                                                              Yazar: Eda ÖZCAN

Sıradaki içerik:

Kapadokya