Cennet - Cehennem Mağarası - Gezi ve seyahat
e
sv

Cennet – Cehennem Mağarası

avatar

Günay Duğan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Aslen bir obruk olan bu mağaralar Mersin (İçel) ilinin Silifke ilçesine 25 km uzaklıkta, Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Kızkalesi adıyla bilinen Karykos’un ise 5 km batısında bulunmaktadır. Uzun yıllar içerisinde yer altı su kaynağı olan bu bölgede suların kireç tabakasını eritmesi ile oluşmuştur. Zaman içerisinde yer altı sularının çekilmesiyle de bu mağaralar ortaya çıkmıştır. Efsanelere dayanarak bu mağaralardan birine Cehennem Mağarası adı verilmiştir.

Neden Cehennem Mağarası?

Cennet Mağarasının 75 metre kuzey tarafında yer alan bu obruğun (doğal oluşumun) ağız çağı 75 X 50’dir. Cehennem Mağarasının dış kenar kısımları iç bükey şeklinde olduğundan bu bölüme inmek imkansızdır. 128 metre derinliği olan Cehennem Mağarası efsanesine göre Yunan Mitolojisi tanrılarından Gök Tanrısı Zeus, alevler saçan yüz başlı ejderha Typhon’u yendikten hemen sonra erderhayı uzun bir süre Cehennem Mağarası’na hapsetmiştir. Sonrasında Zeus, yüz başlı ejderhayı buradan alarak Etna Yanardağı’nın altındaki bölüme götürerek onu sonsuza dek burada hapseder.

Cennet Mağarası

Elips şeklinde olan Cennet Mağarası’nın ağız kısmı 250 X 110 metre kadardır. Cennet Mağarası’nın derinliği ise 70 metredir. Mağaranın tabanında ayrıca mağara girişleri de vardır. Tabanın güneyinde 200 metre olan bir mağara ve en derin noktasında da 135 metre olan ikinci bir mağara daha bulunur. Cennet Mağarası’nın giriş kısmında ise dikdörtgen şeklinde yapılmış, büyük kesme blok taşlardan oluşan küçük bir de kilise vardır. Bu küçük kiliseye basamaklardan çıkarak ulaşılabilmektedir. Cennet Mağarası’nın tabanına ise 450 basamak inilerek ulaşım sağlanmaktadır. Çoğu turist tabana inemeden dönmektedir. Söylentiye göre Cennet Mağarası’nın tabanındaki hava birçok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.

Meryem Ana Kilisesi

Cennet Mağarası’nın girişinde bulunan kilisenin adıdır. Bu kilise dikdörtgen olup düz damlıdır. Ayrıca doğu ve batı kanadı olacak şekilde inşa edilmiştir. Meryem Ana Kilisesi’nin güney ve kuzey taraflarında altışar tane pencere mevcuttur. Meryem Ana Kilisesi’nin batı kapısındaki yazıttaki bilgilere göre kilise Paulus isminde bir din adamı tarafından Meryem Ana için yaptırılmıştır. Kilisenin M.S. 5. yüzyıla ait olduğu düşünülmekle birlikte birçok freskle süslenmiştir. Bunların çoğu Hz. İsa ve havarileri ile ilgilidir.

Zeus Tapınağı

Cennet Mağarası’nın güney tarafında yer alan bu tapınağın Helenistik Döneme ait olduğu saptanmıştır. Tapınağın içerisindeki taşlara yazılı olan 130 din adamı isminin de araştırmalara göre Helenistik ve Roma Dönemleri’nde görev alan bireyler olduğu öğrenilmiştir. Tapınak Meryem Ana Kilisesi kadar sağlam bir şekilde günümüze ulaşamamıştır. Ne yazık ki Zeus Tapınağı’nın güney kısmındaki duvar günümüzde yoktur.

Yazar: Eda ÖZCAN

Sıradaki içerik:

Cennet – Cehennem Mağarası