Kapalı Çarşı –İstanbul - Gezi ve seyahat
e
sv

Kapalı Çarşı –İstanbul

Kapalı Çarşı –İstanbul
avatar

Gezenti

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kapalı Çarşı –İstanbul

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri. İstanbul’un ve hatta Dünya’nın dahi en nadide çarşı örneklerinden birisi olan Kapalı Çarşı Kapalıçarşı’da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır. Sultan Ahmet Camisi’nin arkasında yer alan Arasta Çarşısı’nda el yapımı hediyelikler bulabilirsiniz. Çarşı ile Nur-u Osmaniye Camisi arasında uzanan caddede başta halıcılar olmak üzere otantik malzemeler satan dükkânlar sıralanmış durumdadır. İstanbul’un gözdesi, Dünya’nın en fazla ziyaret edilen turistik mekânı, tarihe açılan bir kapıdır

Defterden,kıyafete,Halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve anılarınızı sonsuza kadar yaşatacak hediyelik eşyalara kadar her şeyi bulabilmeniz mümkündür. Tüm gününüzü yalnızca gezintiye ayırsanız dahi her yerini keşfetmenin mümkün olamayacağı büyüklükteki Kapalıçarşı, İstanbul’un tamamı gibi yeniyle eskiyi, gelenekselle moderni bir arada barındırmaktadır. Bu yüzden satılan bazı ürünler Osmanlı Dönemi mirası, bazıları ise modern dünyanın getirileri olarak nitelendirilebilir. Kapalıçarşı’nın yakın çevresinde de alışveriş yapılabilecek pek çok yer vardır. AVM ler arasında kalmış olsa da her zaman için alışverişin merkezi Kapalı Çarşı olmuştur ve vazgeçilmezdir. Hiç bir yerde bulamam ki dediğiniz her şeyi kapalı çarşıda tak dye bluveriini.

Kapalı Çarşı Tarihi

kapali carsi2

Kapalı Çarşı –İstanbul

Fatih Sultan Mehmet’in inşaat çalışmalarını başlattığı 1461 yılı kabul görür. Ancak Kapalı Çarşı tarihinin Bizans’a kadar dayandığı düşünülmektedir. İç Bedesten olarak bilinen ve 48×36 metre gibi küçük bir alanı kaplayan ilk yapının Bizans eseri olduğu düşünülür. Yeni Bedesten, yani Sandal Bedesteni ise Fatih’in emri ile 1461’de inşa edilmeye başlanmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in temellerini attığı çarşının büyümesi ve büyük ölçekli bir finans merkezi halini alması ise Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde olmuştur. İlk yapılan çarşıya ek olarak yaptırılan Büyük Çarşı, Kanuni Dönemi eserlerindendir. Kapalı Çarşı yıllar içerisinde deprem ve yangın gibi irili ufaklı birçok felaket atlatsa da bugüne kadar gelebildi. 110 bin metrekareden büyük bir alana yayılmış, 65 sokağı olan çarşıda tam 3600 dükkân, 22 kapı ve 14 han bulunur.

Kapalı Çarşı Hakkında Bilgi

5ae247aa66a97c82b0b87034
>
Kapalı Çarşı –İstanbul

Kapalı Çarşı içerisinde sadece dükkânlar yok tabi. Cami, mescitler, kıraathane, lokanta ve kafeterya gibi farklı birimler de çarşının içerişinde mevcut ve kullanıma açık. Kapalı Çarşı’ya ilk defa gidecekseniz sizi aslında dev bir dolambaç bekliyor denebilir. Sokakların nereye çıktığını bilmeden saatlerce ve farında olmadan büyük bir keyifle çarşıyı dolaşmaya başlayabilirsiniz.

 Bu labirent içerisinde siz nereye gittiğinizi bilmeseniz de her köşesinde, her metrekaresinde bir ayrıntının olduğu çarşı da saatlerce dolaşmak size büyük bir keyif verecektir. Sultanahmet ve çevresi de el işi hediyelik ürünlerin dışında farklı ürünlerin tamamını bir arada görebileceğiniz bir diğer yerdir. Eski kitap meraklılarına ise Beyazıt Camisi ve Kapalı Çarşı arasında kalan Sahaflar Çarşısı’nı ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı vitrinlerde fason ürünler de yer alsa 550 yıl öncesinin ruhu halen diri ve canlıdır.

Sıradaki içerik:

Kapalı Çarşı –İstanbul