Kız Kulesi, Üsküdar İstanbul - Gezi ve seyahat
e
sv

Kız Kulesi, Üsküdar İstanbul

kizkulesi
avatar

Gezenti

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kız Kulesi, Üsküdar İstanbu lİstanbul’un siluetini oluşturan İstanbul ve de Türkiye’nin muhteşem simgelerinden biri olan Kız Kulesi, Üsküdar ilçesinin Salacak açıklarında bulunmaktadır.Kız Kulesi’nin yapım tarihi ne zaman yapıldı ve bitti bu konu  kesin cevap olarak bilinmiyor. Çoğunlukla iddia edilen fikirlere göre, Antik çağlardan beri var olduğu düşünülen kulenin yapılışı hakkında birçok efsane de  bulunuyor. En çok bilineni ise kızının yılan tarafından öldürüleceği kehanetini duyan kralın kızını korumak için bu kuleyi yaptırdığına dayanan efsane.

Diğer bir efsaneye göre ise, Bunlardan biri ve en bilineni, kuleye adını da vermiş olan (Leander’s Tower) Leandros efsanesi’dir Fırtınalı bir gecede, Leondros, kulede ışık yandığını görünce sevgilisi Hero’nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, aşıkların her gece gizlice buluştuğunu anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürüverir. Leondros, boğazın dalgalarına gömülür; bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda aşıklar adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır. Tarihi MÖ 24 yılına dek uzanan Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmıştır

Kız Kulesi Hakkında

kiz kulesi nin mulkiyeti de ibb den alindi 872160 5 1
Kız Kulesi

Kız Kulesi Hakkında Üsküdar ‘ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra kafe ve restoran olarak hizmete açılmıştır.Covid 19 sebebi ile faaliyetleri durmuştur ara verilmiştir.

“İstanbul deyince aklıma kuleler gelir

Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır

Ama şu Kız Kulesi’nin aklı olsa

Galata Kulesi’ne varır

Bir sürü çocukları olur”

Ne güzel anlatmış değil mi Bedri Rahmi Eyüboğlu… İşte böylesine hayranlık uyandırır, uğruna şiirler yazdırır Üsküdar’a tatlı tatlı gülümseyen Kız Kulesi…

Kız Kulesini Kim Yaptırdı ?

Kız Kulesini Kim Yaptırdı sorusunun cevabına kısaca bakarsak tarihi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul’un tarihine eş bir tarih yaşamış ve bu kentin yaşadıklarına görgü şahitliği yapmıştır. Antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans’tan Osmanlı’ya, tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir.

M.Ö. 410 yılında söz edildiğini görüyoruz. Atinalı komutan Alkibiades tarafından inşa edilen kule, Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul, Roma hakimiyetine geçtikten sonra Bizans İmparatoru Manuel Comnenos yapıyı taşlarla güçlendirip tam bir kule olarak tasarlatmış ve bir savunma binası haline getirmiş. Osmanlı zamanında bir kez daha restore edilen kule, mehter takımının gösterilerine sahne olmuş. Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır.

Kız Kulesinin Romantik Efsanesi

Kız Kulesi’nin bir efsanesi var, üstelik o kadar romantik ki… Efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı, sevgililerin kavuşmasını engellemektedir. Galata Kulesi aşkını yıllarca mektuplara yazar ve Kız Kulesi’ne olan hasretini kelimelere döker. Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul’un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Aşkının platonik olmadığını anlayan Kız Kulesi, sevinçten havaya uçar. Bu iki aşığın birbirlerine duydukları bu derin duygular onların yüzyıllara meydan okumasına yardımcı olmuş, İstanbul’un en güzel manzarasını oluşturmuşlardır.

Sıradaki içerik:

Kız Kulesi, Üsküdar İstanbul