Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, Nizip Gaziantep - Gezi ve seyahat
e
sv

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, Nizip Gaziantep

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi
avatar

Gezenti

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Zeugma antik kenti ve müzesi, Nizip Gaziantep denilince aklımıza ilk gelenlerden bir tanesi de Zeugma yani geçit anlamına gelen adı olmaktadır. Belkıs/Zeugma antik kenti tüm gizemiyle bizleri karşılar. FIratın kıyısında ve Belkıs köyü sınırlarındadır bu esrarengiz tarih.

m.ö.300 lerde Büyük İskender’in generali I. Seleukos ile hanımı Apama tarafından kurulmuş tuhaf ve güzel bir  antik şehirdir.Ne yazık ki M.S. 256 ya tekamül eden yıllarda  Sasani kralı Şapur I, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmış, daha sonra kötü bir tesadüf ile  bu kent oluşan bir de depremle mahvolmuştur. Bu iki yıkıcı olayla bu şehir kahrolmuştur. Bu tarihten sonra artık Zeugma bir daha düzelememiş ve de o eski ihtişamına bir daha asla ulaşamamıştır.

Zeugma Antik Kenti Çingene Kızı


Zeugma Antik Kenti ve Müzesi

Zeugma Antik Kenti çingene kızı çok esrarengiz, efsunlu, çok güzel ve merak uyandıran bir mozaiktir.M.S. 2.yüzyıla ait olarak  tarihlenmiştir. Bu antik kent aslında bu mozaikle hatırlanmaktadır. Çingene kızı olarak adlandırılan antik hatıranın bulunuşu da çok ilginçtir. Şöyle ki; 1998 ve 1999 Kış dönemine rastlayan aylarda, Belkıs Harabelerinin kurtarılması çalışmaları esnasında bir villanın 300m2’lik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla birdenbire bulunmuştur. Gezi için yolunuz düşerse bu mozaiğe hayran kalacaksınız. saçlarının örgülü oluşu bir yana ve renkli kurdelelerle işlenmiş olması. Bazı görüşlerce Büyük İskender, diğer görüşlere göre ise Yer Tanrısı Gaia. Hangisi olursa olsun belki de hiçbiri belki de antik zamanlardan kalma özel birisi kim bilir. Özel olduğunu bakışlarındaki pırıltılardan anlayabiliyoruz.

Arkeologların çıkardığı 15 metre karelik mozaikteki bu genç kadın figürünün olan oldukça çarpıcı bakışları Zeugma kentinin vazgeçilemeyen simgesi haline geldi. Bu gizemli kadın suretinin ortadan ayrılan örgülü saçları Çingene kızına benzediğinden dolayı mozaikteki bu gizemli kadına çingene kızı ismi verilmiştir. Bu eseri vücuda getiren sanatçı kimdir belli değil fakat o denli kusursuz ki bu sanatçının bir deha olduğu hususunda görüşler fikir birliği yapmışlar bu bir dehanın eseri.

Zeugma Antik Kenti Özellikleri

Zeugma antik kenti özellikleri görülmeye değerdir. İlk adını Selevkos isimli bir generalden almış olan kent M.Ö.64 yılında Roma imparatorluğuna geçer, o zaman ismi geçit ya da köprü anlamlarına gelen Zeugma olarak değişir. O asırlarda bu kentin önemi ticaret bakımından da değerlidir zamanlar Antakya’dan tutun da Çine kadar devam eden ipek yolu Zeugma üzerinden geçmekteydi. Bu yönden ticarette özel bir yeri vardı.

Sanat bakımından oldukça zengin eserler bulunmuştur. Ortalama 1.800 yıl kadar toprak altında bekleyen birbirinden şaheser eserler sizler için sergilenmektedir. Asırlar nasıl da geçmiş hissini alarak duygulandıran mükemmel eserler. Mozaiklerin bolluğu ve değerli oluşundan dolayı Zeugma mozaikler kenti olarak düşünülmektedir. Gidip görmeniz gereken derin bir gezi olacaktır.

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, Nizip Gaziantep