Bartın'ın İncisi Amasra - Gezi ve seyahat
e
sv

Bartın’ın İncisi Amasra

avatar

Günay Duğan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bu sefer gezi hedefimizde batı Karadeniz’in İncisi Bartın’ın yeşil ve mavi ile buluştuğu güzel ilçesi Amasra. Amasra’ya ulaşabilmek için öncelikle Bartın’ın merkezine ulaşmam gerekti. Amasra‘ya giden araçları bulduğumda Bartın’da bayağı bir dolaşmıştım. Dolmuşa bindim ve tarihin çok eski zamanlarından beri yerleşim bölgesi olarak birçok medeniyeti misafir etmiş olan Amasra‘ya doğru yol almaya başladım. Yol boyunca dinlemekten keyif aldığım Barış Akarsu’nun şarkılarıyla ve bana eşlik eden yeşilin her tonunun da sağlı sollu yol boyunca bize refakat ettiği huzurlu bir yolculuk geçirdim. Amasra ile ilgili bu zamana kadar çok fazla güzel şey duymuştum ve dolmuştan indiğimde anlatılanların boş olmadığını bizzat gözlerimle gördüm.

Amasra aslında küçük bir ilçe merkezi, güzel bir koyun etrafında oluşmuş küçük küçük binalardan oluşan güzel bir Anadolu kenti. İlçenin bir kenarında, elim bir kazada hayatını kaybeden ve Amasra‘yı çok seven Amasralı Barış Akarsu’nun da heykeli bulunuyor. Koyun kenarına doğru ilerlediğinizde ilçenin küçük evlerin arasından arnavut kaldırımlı küçük bir sokaktan yürüyorsunuz evlerin görüntüsü insan o başka bir tarihte yaşıyormuş gibi bir his veriyor.

Amasra Arkeoloji Müzesi

Amasra’ya gelince gezmeden kesinlikle ayrılmamanız gereken bir mekân da Amasra Arkeoloji Müzesi tarih meraklısıysanız Roma’dan Selçuklu’ya Bizans’tan Osmanlı’ya birçok döneme ait eserleri bu müzede görebilirsiniz. Müzeye girince bu küçücük ilçede bu kadar fazla kültürün geçmiş olduğuna inanmak zor geliyor ancak Anadolu’da birçok kentte olduğu gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış ilçelerden biri olduğunu karşınızda açık ve seçik görüyorsunuz.

Bunun yanında Amasra Kalesi de kentin simgelerinden bir tanesidir. Tarihi Bizans’a kadar dayansa da Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra tamir edilmiş ve kentin hemen yanı başında heybetli şekilde durmaktadır.

Şehrin bir diğer sembolü olan Çekiciler Çarşısında Amasra’ya özel el işi, tahta oymacılığı ve tel kırma gibi hediyelik eşyaların olduğu bir sürü dükkân karşınıza çıkıyor. Birbirinden renkli tezgahlar arasında kendinizi kaybettiğiniz gibi hemen çarşının içerisinde bulunan yöresel lezzetler satan yerlerde de karnınızı doyurabilir ve aldığınız görsel zevke müthiş yemeklerin tadını ekleyerek buradan ayrılabilirsiniz.

                                                                                                                                              Yazar: Eda ÖZCAN

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Bartın’ın İncisi Amasra