16 Şubat 2022
error code: 522
Göbeklitepe, Haliliye Şanlıurfa deyince akla ilk gelenler kazılar ve geçmişin izleridir. Göbeklitepe kazılarını 1995’te Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt başlattı ve 2014’deki ölümüne dek 20 yıl kadar da sürdürdü. Tarihi ve kültürel zenginliklerolarak son derce değerli ve önemli bir şehirdir. Gizemli dokusu ve hikâyesi ile inanılmaz büyüleyiciliktedir. Dünyanın ilk tapınağı ve insanların ilk yerleşim yeri Göbeklitepe’nin keşfedilmesi ile birlikte, dünyada binlerce insan bu inanılmaz şehri gezmek istiyor.
Bir ihtimale göre de Göbekli Tepe’nin Mısır Piramitleri’nden bile önce tahminen 7500 yıl önce inşa edildiği söyleniyor. Şu an keşfedilen yarısı bile değildir.-Çok daha geniş bir alanda bulunan kalıntıların olduğu tahmin ediliyor Kazı çalışmaları sınırsız ve sonsuz şekilde devam etmektedir.İnsanlık tarihiyle ilgili çok önemli keşiflere yol açan Göbeklitepe, Türkiye’de gezilecek yerler arasında son derce önem taşımaktadır.
Göbeklitepe Özellikleri o kadar çok ki bunlardan sınırlı kesin bir sonuç şu an çıkarılamamaktadır. Yerleşim yeri olarak asla kullanılmadığı bilinen sadece tapınmak için kullanılan Göbeklitepe, inanılmaz anıtsal mimarisiyle 2018 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Türkiye’de ise de 2019 Göbeklitepe senesi ilan edildi. Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi olan Göbeklitepe ile dinsel inanışın zamanla yerleşik yaşama geçişteki kuvvetli etkileri kanıtlanmıştır.
Çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasında 2 adet “T” biçimli, 5 metre yüksekliğinde, kireçtaşından bağımsız sütun yer almaktadır. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır. Göbeklitepe arkeoloji çalışmalarında neolitik dönemle ilgili tarihi yeniden değerlendirmeyi gerektiren çok önemli bilgiler vermektedir. Göbekli tepenin, konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapıların sonsuz gizemli anıtsallığı ile Neolitik dönem için ünik ve de çok bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır. Alan, 12000 yıl boyunca doğal çevresi içinde dokunulmadan kaldığından önemli arkeolojik buluntuları sağlıklı bir şekilde vermektedir.
Göbeklitepe İbadet yeri miydi? Sorusunun cevabını kesinlikle evet olarak veriyoruz. Büyük atalarımız tarafından inşa edilen bu esrarengiz yerin ibadet için kullanıldığına dair bulgular oldukça fazladır. Hitit, Sümer Lidya, ve benzeri Mezopotamya uygarlıklarına ait olduğu kesinlikle kanıtlanmıştır. Maya uygarlığı Göbeklitepe’den binlerce yıl sonra ortaya çıkmıştır. Neolitik dönemin varlığını hissettiren Göbeklitepe, ilk tapınağın böylelikle de yeryüzündeki ilk inancın merkezi olmuş olması ne kadar kıymetlidir. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş fakat 6 tanesi gün ışığına çıkartılmıştır.
Göbeklitepenin İnşası M.Ö 10000 yılına uzanmaktadır ve İnşa edildikten 1000 yıl sonra bir şekilde üstleri insanlar tarafından kapatılarak gömülmüştür. Gömülen bu tapınaklar yeniden gün ışığına çıkıyor. Böylece o dönemlere ait pek çok bilinmeyen ortaya çıkmaktadır ve de pek çok sır açığa çıkacaktır. Bu çok önemli ve derin arkeolojik çalışma 1995 yılından beri Urfa Göbeklitepe’de devam etmektedir.
Göbeklitepe, Haliliye Şanlıurfa
Yorum Yaz